Întrebări despre distribuția energiei electrice

Află informații despre serviciile de distribuție de energie electrică pe care le oferim, de la racordare la rețea și până la măsurarea consumului de electricitate. Descoperă ce să faci dacă locuința ta rămâne fără curent electric sau cum să depui o sesizare.
Tehnician in echipament de protectie verificand panouri electrice intr-o statie de distributie

Care este diferența dintre distribuitorul de energie și furnizorul de energie?

Distribuitorii de energie electrică sunt unii dintre cei mai importanți actori din sistemul energetic, alături de producători, furnizori și transportatori.

Ei preiau energia din rețeaua Transelectrica, compania națională de transport de energie electrică și o distribuie către noi, consumatorii, prin rețele de înaltă, medie și joasă tensiune.

Ca să putem folosi energia electrică pe care distribuitorii o aduc, prin rețelele lor, aproape de casele noastre, este nevoie să semnăm un contract cu un furnizor de la care vom primi, lunar, facturile pentru consumul de energie.  

Mai multe despre diferențele dintre distribuitorul și furnizorul de energie citește aici.

Cum aflu care este furnizorul meu actual de energie electrică?

Denumirea furnizorului tău de energie electrică o găsești în factura pe care o primești, periodic, de la acesta.

Ce servicii oferă Rețele Electrice?

Oferim mai multe tipuri de servicii pentru consumatorii casnici, producătorii de energie electrică, prosumatori și dezvoltatorii imobiliari.

Serviciile noastre sunt: racordarea (conectarea) la rețeaua de distribuție pentru consumatorii casnici, producători, prosumatori și dezvoltatori, distribuția de electricitate pentru consumatorii și producătorii conectați la rețea (în funcție de anumite caracteristici, cum ar fi putere și tensiune) și măsurarea consumului, care include instalarea și mentenanța contoarelor, precum și monitorizarea și raportarea de măsurători electrice.

Cele mai multe dintre serviciile noastre pot fi accesate și electronic, dacă-ți faci un cont online. După înregistrare, accesezi serviciile online odată ce te autentifici în cont de pe calculator desktop, laptop sau orice dispozitiv mobil cu conexiune la internet.

Ce este un contor inteligent?

Află ce este un contor inteligent și alte definiții utile pentru orice consumator de energie electrică în pagina Termeni pe înțelesul tuturor.

Cum pot depune o sesizare ce vizează activitatea de distribuție de energie electrică?

Ai la îndemână două variante pentru depunerea unei sesizări: pagina Contact (prin intermediul formularului de contact) și contul tău online.

În cât timp primesc răspuns la o sesizare depusă către Rețele Electrice?

Vom răspunde sesizării tale în cele mult 30 de zile calendaristice, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Unde pot să raportez dacă observ că o persoană sau o firmă „fură curent”?

Într-o astfel de situație, te rugăm să folosești formularul aflat în pagina Contact, prin care ne poți lăsa informații despre o suspiciune de fraudă cu energie electrică.

Pentru ca situația ta să ajungă la noi prin formularul de contact accesează-l, apoi selectează categoria „Sesizare” și, la tipul interacțiunii, alege „Sustrageri”. Poți completa formularul în mod anonim sau folosind datele personale, caz în care vom reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp posibil. Te asigurăm că vom prelua mesajul tău și vom acționa pentru o soluționare cât mai rapidă.

Ce înseamnă POD?

POD este acronimul pentru „Point of Delivery” și reprezintă un cod de identificare a locului tău de consum de energie electrică, așa cum apare el în evidențele distribuitorului.

Formatul acestuia diferă în funcție de distribuitorul tău de electricitate. În cazul Rețele Electrice, există trei tipuri de coduri POD – unul pentru Muntenia, unul pentru Dobrogea și unul pentru Banat. Dacă distribuitorul tău de energie electrică este Rețele Electrice, vei găsi codul POD pe factura pe care o primești de la furnizor. Îl recunoști ușor după combinația de litere și cifre de la începutul său – RO001E pentru zona Muntenia, RO002E pentru zona Dobrogea și RO005E pentru zona Banat.

Cum pot anunța că nu am curent?

Dacă alimentarea cu energie electrică a casei sau afacerii tale a fost oprită, ne poți contacta la numerele de telefon de pe butonul „Deranjamente”, din dreapta paginii. 

Care sunt principalele motive pentru care locuința mea poate fi fără energie electrică?

Locuința sau afacerea ta poate să fie fără energie electrică din cauza unor incidente accidentale (întâmplătoare) ori a unor întreruperi planificate.

Incidentele accidentale pot apărea din cauza vremii, a consumului crescut de electricitate sau a vechimii rețelelor de distribuție.

În cazul în care vecinii tăi au locuințele sau sediile firmelor alimentate cu energie electrică, e foarte probabil să fi apărut un incident în instalația interioară din spațiul tău. În această situație, este nevoie să apelezi o firmă specializată, atestată de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). O poți alege de aici.

În anumite situații, suntem nevoiți să oprim alimentarea cu energie electrică a locuinței sau afacerii tale pentru lucrări planificate (cunoscute și drept „lucrări programate”) pentru modernizarea rețelelor de distribuție.

Pentru situații legate de întreruperi sau deranjamente în alimentarea cu energie electrică, te rugăm să ne contactezi prin intermediul butonului „Deranjamente”, din dreapta paginii.

Dacă nu funcționează iluminatul public la mine pe stradă, cum vă anunț?

Primăriile locale sau cele de sector (în cazul municipiului București) sunt responsabile, în cele mai multe situații, pentru asigurarea iluminatului public. În foarte puține cazuri, iluminatul public este în grija noastră.

În cazul în ești îndrumat de către autorități să ne contactezi, o poți face la numerele de telefon de pe butonul „Deranjamente”, din dreapta paginii, prin formularul din pagina Contact sau din contul tău.

Dacă alegi ne contactezi prin formularul de contact, accesează-l, selectează categoria „Sesizare” și, la tipul interacțiunii, alege „Alte subiecte”. Vom prelua mesajul tău și și vom acționa pentru o soluționare cât mai rapidă.

 

Cum procedez dacă doresc o verificare a contorului?

În situația în care contorul tău de energie electrică nu funcționează corespunzător (de exemplu, nu afișează mesaje sau consumul înregistrat este exagerat), te rugăm să ne contactezi direct – vezi pagina Contact –  ori prin intermediul furnizorului.

Cât de des îmi citiți contorul de energie electrică?

Dacă ești un consumator casnic, colegii noștri sau angajații firmelor partenere vor citi contorul tău la cel mult trei luni, în cazul în care nu ai un contor inteligent.

Dacă ai un contor inteligent instalat, citirea va fi lunară. Dacă ești un consumator tip prosumator, producător sau dezvoltator, vom citi contorul în intervalul prevăzut în contractul de furnizare/distribuție a energiei electrice. Află mai multe despre citirea contorului aici.

Ce pot face dacă nu ați putut să citiți contorul în perioada stabilită?

În cazul în care noi sau angajații partenerilor nu am reușit să citim contorul din cauză că nu am avut acces la acesta poți, prin intermediul furnizorului, să ne soliciți să revenim la locație, pentru citire.

Cum procedez dacă vreau o citire suplimentară a contorului?

Dacă dorești să citim indexul înregistrat de contorul tău într-o altă perioadă decât cea programată, ne contactezi prin intermediul furnizorului. Citirea va fi contra cost, deoarece presupune o vizită suplimentară pe teren din partea colegilor noștri sau angajaților partenerilor. 

Cum îmi racordez casa ori afacerea la rețeaua de distribuție?

Urmează pașii prezentați în pagina dedicată racordării la rețeaua de distribuție de energie electrică în funcție de categoria de consumator din care faci parte: casnic, prosumator, dezvoltator sau producător.

Tot în pagina dedicată racordării afli etapele pe care e nevoie să le parcurgi dacă dorești un spor de putere.

Cum pot achita factura pentru emiterea avizului tehnic de racordare (ATR), avizului pentru amplasament sau pentru tariful de racordare?

Ai la dispoziție mai multe modalități de plată, despre care poți citi mai jos.

Poți achita cu numerar (0% comision) la punctele PayPoint, prin depunere la ATM sau transfer bancar în conturile noastre –  RO05RZBR0000060002435682, RO54CITI0000000700427005 și RO14BRDE360SV24281473600 (Raiffeisen Bank, Citibank și BRD Groupe Societe Generale, pentru zona Banat), RO85RZBR0000060002253240, RO62CITI0000000700086003 și RO13BRDE140SV26861771400 (Raiffeisen Bank, Citibank și BRD Groupe Societe Generale, pentru zona Dobrogea), RO89RZBR0000060006075259,  RO33CITI0000000760023019 și RO18BRDE450SV42999804500 (Raiffeisen Bank, Citibank și BRD Groupe Societe Generale, pentru zona Muntenia).

Dacă alimentarea cu energie electrică este întreruptă mai mult de o zi, am dreptul la compensații?

În anumite situații, ai dreptul să primești compensații din partea noastră, potrivit legii. Mai multe detalii poți afla aici.

 

Acordați despăgubiri pentru aparatele electrocasnice distruse din cauza variațiilor de tensiune?

Da, în situația în care aparatele electrocasnice sunt distruse în urma unei supratensiuni apărute în rețeaua noastră de distribuție. Află mai multe aici.

 

Nu am găsit niciun rezultat, reîncearcă
Deranjamente
Deranjamente 24/7
Numere TelVerde

apelabile gratuit de pe teritoriul național.

Numere cu tarif normal
Banat
(județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș)
Prefix județ + 929
Dobrogea
(județele Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea)
Prefix județ + 929
Muntenia
(municipiul București, județele Ilfov, Giurgiu)
021 9291