Cum măsurăm consumul de energie electrică?

Descoperă cum funcționează un contor, ce presupune citirea acestuia, dar și informațiile de care ai nevoie despre datele tale de consum de energie.

Principalul instrument pentru măsurarea consumului de energie electrică în casa ta este contorul. Află cum funcționează, cum realizăm citirea și ce presupune schimbarea periodică a acestuia!

Ce este contorul?

Este aparatul care măsoară cantitatea de energie electrică tranzitată (extrasă din sau livrată în rețea), asociat unui loc de consum sau producere. Împreună cu transformatoarele de măsurare, cu elementele intermediare care alcătuiesc circuitele de măsurare și cu elementele de securizare formează un grup de măsurare a energiei electrice.

Tipuri de contoare

În funcție de model și de principiul de funcționare, contoarele pot fi de inducție sau electronice. Contoarele de inducție au discuri și afișaj mecanic și măsoară un singur tip de energie electrică. Contoarele electronice au afișaj electronic și permit înregistrarea mai multor indexuri sau mărimi electrice, de exemplu pentru clienți cu tarif diferențiat pe zone orare. Un tip modern de contor electronic este contorul inteligent (smart meter).

Contorul inteligent

Are beneficiul unui mai bun control al consumului și utilizează o tehnologie prin care comunică securizat datele colectate direct către noi, fără a fi nevoie de citirea indexului la domiciliu. Datele comunicate sunt: consumul de energie, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice. Cum? Prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication), cu ajutorul unui concentrator de date conectat la postul de transformare, care transmite datele către sistemul central. Mai mult de jumătate dintre clienții noștri au deja instalate contoare inteligente, urmând ca și ceilalți să beneficieze de acestea în viitor, conform planurilor de instalare aprobate de către ANRE. Află mai mult aici.

Citirea contorului

În calitate de operator de rețea, efectuăm pentru clienții rezidențiali și business citiri de regularizare la fiecare trei luni prin reprezentanți sau lunar prin sistemul de telecitire (pentru contoarele inteligente). Îți putem citi contorul și în urma unor reclamații sau la cerere (vezi tarifele aici).

Date de consum

Pentru a-ți afla datele de consum, este nevoie să te loghezi în contul tău și să accesezi serviciul online „Date de consum”. Acest serviciu include curba de sarcină și istoricul citirilor. Curba de sarcină oferă date despre consumul de energie, distribuit în timp, și este accesibilă doar clienților cu un contor inteligent care poate înregistra consumuri orare și este integrat într-un sistem de telecitire, iar aceștia află când și cât consumă și pot lua măsuri pentru a-și spori eficiența energetică. Istoricul citirilor este istoricul consumului în baza citirilor și poate fi vizualizat sub forma unui tabel cu indexurile citite, salvate în sistemul nostru.

No resaults found, try another word

Cum citim contorul

Cum efectuăm citirea

Este important ca măsurarea consumului de energie prin citirea contorului din casa ta să se realizeze periodic și în deplină siguranță. De aceea, fiecare angajat al firmelor care prestează servicii de citire a contoarelor pentru noi deține o legitimație valabilă cu nume, prenume și fotografie, semnată și de către compania noastră, astfel ca tu să fii în siguranță. Click pe săgeata portocalie din colțul acestui chenar, pentru a afla cu ce firme efectuăm citirea contoarelor în fiecare dintre regiunile unde activăm.

Muntenia:

Inform Lykos S.A. – în municipiul București și în județul Giurgiu
Andrem Strategy S.R.L. – în județul Ilfov

Banat:

Inform Lykos S.A. – în județele Arad și Timiș
Allsys Energy S.A. – în județele Caraș-Severin și Hunedoara

Dobrogea:

Inform Lykos S.A. – în județul Constanța
Andrem Strategy S.R.L. – în județele Călărași și Ialomița
Electro Strategy S.R.L. – în județul Tulcea

Istoricul citirilor

În contul tău online, poți vedea ce date de consum au înregistrat contoarele tale. Dacă ai un singur loc de consum, istoricul citirilor se regăsește pe pagina principală a contului tău și îți oferă acces la indexul citit de noi la diferite intervale de timp. 

Dacă ai mai multe locuri de consum asociate contului, accesează „Istoric citiri” și butonul „Informații consum”, apoi alege din listă codul unic (POD) aferent locului pentru care vrei să vezi istoricul.

Citiri la cerere

Din contul online, furnizorii de energie pot trimite cereri pentru citirea contoarelor clienților pe care îi au, accesând categoria „Servicii online suplimentare de măsură” și apoi „Citiri la cerere”. 

Serviciul permite și solicitări de verificare a citirii, citire a indexului facturat reclamat, reprogramare a citirii de regularizare etc.

Încărcare autocitiri

Ca furnizor, poți încărca autocitirile contoarelor clienților tăi direct din contul online, accesând „Încărcare autocitiri” din pagina principală. 

Poți încărca simultan datele pentru mai mulți clienți, rapid și eficient.

Cum verificăm contorul

Realizăm verificări periodice (inclusiv citiri), în funcție de puterea aprobată în avizul tehnic de racordare:

Cel puțin la 1 an

pentru utilizatorii cu o putere aprobată de peste 1 MW, cu excepția celor racordați la rețeaua de joasă tensiune (JT)

Cel puțin la 3 ani

pentru utilizatorii cu o putere aprobată între 100 kW și 1 MW, cât și pentru cei cu peste 1 MW la JT și pentru cei sub 100 kW la rețeaua de medie tensiune

Cel puțin la 4 ani

pentru utilizatorii cu o putere aprobată între 30 kW și 100 kW la JT.

Atunci când constatăm o defecțiune a contorului, recalculăm consumul tău de energie pe durata nefuncționării, în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 190/2020.

Este nevoie să primim de la tine sau de la furnizorul tău de electricitate o solicitare în care să fie precizate seria de contor, tipul defecțiunii și un număr de telefon de contact. Printre defecțiunile posibile se pot regăsi: lipsa afișajului, înregistrarea unui consum exagerat sau blocarea contorului. La momentul verificării contorului, poți cere ca aceasta să se realizeze la un laborator metrologic atestat de către Biroul Român de Metrologie Legală, situație în care îți înlocuim aparatul, iar ulterior îți transmitem rezultatul verificării prin intermediul furnizorului.

Ne poți trimite sesizările tale cu privire la activități frauduloase, precum branșamentele ilegale la rețea, prin intermediul formularului nostru de contact și poți contribui la oprirea fraudei. Dacă sunt intervenții neautorizate la instalația de alimentare, vom descrie ce am constatat într-o notă de informare. Conform Deciziei ANRE nr. 39851/26.06.2014, locurile de consum suspectate de consum fraudulos rămân alimentate cu energie electrică până la pronunțarea instanțelor de judecată.

Pe lângă cele două tipuri de mai sus, putem verifica de asemenea un grup de măsură atunci când apar defecțiuni ale sistemului de telecitire la contoarele care au această funcție, când la o citire pe teren se observă că aparatul este defect, nesigilat sau afectat de o intervenție neautorizată, la marii consumatori business care necesită verificări înainte de punerea în funcțiune sau în urma neconformităților observate la analiza parametrilor de consum.

Ca furnizor, ne poți trimite cereri care vizează grupul de măsură, pentru clienții tăi, direct din contul online accesând categoria „Servicii online suplimentare de măsură” și apoi „Măsură”. Opțiunea îți va permite să ceri atât desigilarea sau resigilarea contorului, cât și verificarea acestuia.

Nu am găsit nici un rezultat, încercați alt cuvânt!

Alte servicii pentru buna funcționare a contorului

Află ce presupun schimbarea periodică a contorului, reamplasarea, desigilarea sau resigilarea acestuia.

Schimbarea periodică a contorului

Se efectuează la 15 ani, gratuit, conform reglementărilor în vigoare – Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului, aprobată prin Ordinul L.O. – 2022.

Desigilarea sau resigilarea contorului

În caz de renovări care implică lucrări precum schimbarea panoului de siguranțe sau înlocuirea cablurilor din instalația ta interioară, pentru care este nevoie de intervenții la panoul electric, trimite-ne direct sau prin intermediul furnizorului tău de energie o solicitare de desigilare/resigilare a contorului și achită tariful aferent (vezi aici).

Reamplasarea contorului

La solicitarea ta, contorul poate fi mutat, însă acțiunea presupune începerea unui nou proces de racordare. Mutarea contorului implică modificarea instalației electrice și este nevoie să faci o solicitare pentru emiterea unui nou ATR. Bifezi pe cerere „modificarea elementelor de natură tehnică fără depășirea puterii aprobate”, achiți taxa de emitere, semnezi contractul de racordare și urmezi etapele procesului de racordare. 

Date de măsură pentru decontare

Ca furnizor, poți descărca datele de măsură pentru decontare din contul online, accesând „Date de măsură pentru decontare” din pagina principală. Îți punem la dispoziție datele în conformitate cu decizia ANRE nr. 1790/14.08.2015 privind aprobarea formatului cadru al datelor de măsurare în vederea decontării consumului de energie electrică.

Accesează datele tale de măsură

Creează un cont nou sau autentifică-te în contul privat pentru a vedea datele de măsură pentru locul tău de consum.